Mire tudom használni a perforált lemezeket/nádszöveteket/bambusztekercseket?
Termékeink elsősorban a bútoripar, asztalosipar, belsőépítészet számára nyújtanak egyedi lehetőségeket, megoldásokat. Egyedi bútorok és enteriőr-megoldások, belsőépítészeti különlegességek, elképzelések megvalósítása, elsősorban a természetes anyagok kedvelőinek.
Mi készülhet a perforált lemezekből?
A bútor- és asztalosipar minden olyan termékébe beépíthető, ahol fontos a szellőzés, légáteresztés esztétikus kialakítása, ezek lehetnek: radiátorburkolatok, gépészeti berendezések burkolatai, akusztikus falburkolatok, álmennyezetek, ajtóbetétek, térelválasztó bútorok. Ötleteket a perforált lemez galériában találhat.
Hogyan készülhet a perforált lemezekből radiátorburkolat?
A perforált lemezek beépítéséhez mindig szükséges valamilyen keretet készíteni, legyen az fából, bútorlapból, fémből. Ez mindig a megrendelő elképzelésétől, igényétől függ. Ajánlatos a radiátorburkolatot úgy elkészíteni, hogy alul is illetve felül is biztosítsuk a levegő szabad áramlását, így a radiátor nem veszít a hőleadó képességéből.
Ha perforált lemezből radiátorburkolatot szeretnék készíteni, nem fogja le a hőt?
Nem. Ajánlatos a radiátorburkolatot úgy elkészíteni, hogy alul is illetve felül is biztosítsuk a levegő szabad áramlását, így a radiátor nem veszít a hőleadó képességéből.
Melyik perforációkat lehet radiátorburkolatokhoz beépíteni?
Nagyobb légáteresztésű perforációkat ajánlatos választani, amelyeknek minimum 25 %-os az áttörtsége, ezek pl. GOTICO, FRANZ, FIORE, QUADRO 10-20, DAMASCO, QUADRO 8-14, QUADRO 6-12, ROMBO, SUSANNA, EVA, ROMANICO. A perforáció minták technikai adatlapjain az áttörtség aránya is megtalálható.
A fafurnéros perforált lemezek felületkezeltek?
Nem. A fafurnéros perforált lemezeket mindig nyers, felületkezelés nélkül értékesítjük. A felhasználói igénytől függően lakkozható, viaszolható, pácolható, színezhető.
Mivel lehet a fafurnéros perforált lemezeket felületkezelni?
A felhasználói igénytől függően lakkozható, viaszolható, pácolható, színezhető.
Lehet-e színeltérés a fafurnéros perforált lemezek színe között, azonos furnérok esetén?
Igen, táblánként az azonos furnérok színe között tónus- és rajzolateltérés lehetséges, ennek oka az anyag természetes jellegéből adódik.
Lehet-e színeltérés a laminált felületű perforált lemezek színe között, azonos színű laminálás esetén?
Igen, táblánként az azonos laminálású lemezek színe között tónuseltérés lehetséges.
A perforált lemezeket csak egész táblában lehet megvásárolni?
Változatos táblaméretek vannak, amelyből bárki az igényének megfelelő táblaméretet megtalálhatja. Webáruházunkban az egyes termékeknél megtalálja a rendelhető táblaméreteket, árakat. A magyarországi gyártás révén egyedi igényeket is ki tudunk szolgálni.
A perforált lemezeket méretre vágva is meg tudom vásárolni?
Nem. A perforált lemezeket csak egész táblában lehet megvásárolni. Változatos táblaméreteink közül bárki az igényének megfelelő táblaméretet megtalálja. Projekt esetén van lehetőség egyedi táblaméret legyártására is. Erre vonatkozóan mindig kérje ajánlatunkat.
A perforált lemezeket mivel lehet vágni?
A keményfarost (HDF) perforált lemezek vágásához bármilyen faipari gép alkalmas, az alumínium perforált lemezek vágásához éles laplemez ollót ajánlunk.
A perforált lemezek méretre vágásakor mire kell különösen ügyelni?
A perforált lemezek lényeges jellemzője a változatos mintázat. Több darab vágásakor érdemes a minták azonos elrendezésére ügyelni, hogy a kész bútorba egymás mellé kerülő perforált lemezekben a mintázat azonos helyen kezdődjön.
Mennyire hőállóak a perforált lemezek?
Keményfarost (HDF) perforált lemezek mérsékelten tűzveszélyesek, ezért hőtől, szikrától, nyílt lángtól, forró felületektől, éghető anyagoktól távol tartandók. Gyulladási hőmérséklet: 341 °C. Az alumínium perforált lemezeket nyílt gázlángú készülékek borításához is ajánljuk, mivel hőállósága jobb, mint a keményfarost (HDF) perforált lemezeké.
Radiátorburkolat esetén nem fog meggyulladni a perforált lemez?
Nem, mivel egy radiátor hőkibocsátása nem éri el a perforált lemezek gyulladáspontját. Gondoljunk pl. a törölköző-szárítós radiátorokra, sokan azon szárítják törölközőjüket, ami mégsem gyullad meg.
Gáz kazánok (cirkók, kombi kazánok) eltakarására használhatóak-e a perforált falemezek?
Igen. Egyrészt nagyobb légáteresztésű perforációkat ajánlatos választani, másrészt a burkolatot úgy alakítsuk ki, hogy alul is, illetve felül is biztosítsuk a levegő szabad áramlását.
Perforált lemezt bútorajtóba szeretnék beépíteni. Hogyan tudom kivédeni, hogy a por ne menjen át?
A perforált lemezekhez hang- és porgátlásához speciális szövetet tudunk ajánlani, melyet a perforált lemez hátoldalára kell felragasztani. Ez a speciális textil többnyire hőre olvadós ragasztóval van ellátva, így könnyen és egyszerűen egy vasaló segítségével a lemez hátoldalára felvasalható.
Mi a perforált lemezek anyagvastagsága?
A perforált lemezek vastagsága anyagtípustól függ: – nyers és egyoldalon laminált keményfarost lemez(Grezzo, Laccato): 3mm vastag – valódi fafurnéros lemez (Legno): 4mm vastag – valódi alumínium perforált lemez: 0,8mm vastag
Mi készülhet a nádszövetekből, bambusztekercsekből?
A bútor- és asztalosipar minden termékébe beépíthető, ha egyedi és különleges megoldásokat szeretnénk lakásunkban, irodánkban kialakítani. Ezek lehetnek nyíló- és tolóajtó betétek, térelválasztó fal dekorációk, falburkolatok. A kreatív kézművesek számára is rendkívül széles lehet ezen termékek felhasználása: kisebb-nagyobb használati tárgyak borítása (pl. díszdobozok, kép- és tükörkeretek), faldekorációk, különböző díszítések, dekorációk, tányéralátétek, lámpaernyők készítése stb. Megoldásokat, ötleteket a bambusz galériában talál.
Ha ajtóbetétként szeretném a nádszöveteket vagy bambusztekercseket használni, fel kell ragasztani hordozóanyagra? Ha igen, mire?
Amennyiben ajtóbetétként szeretnék a nádszöveteket vagy bambusztekercseket használni érdemes valamilyen hordozóanyagra felragasztani. Ez a hordozóanyag lehet bármi pl. nyers MDF lemez, bútorlap, anyagvastagsága függ a keret befoglaló méretétől. Bővebben vonatkozó blogbejegyzésünkben olvashat erről.
Lehet-e színeltérés a nádszövetek vagy bambusztekercsek színe között, azonos típuson belül?
Igen tekercsenként változhat az árnyalat azonos típus esetén, ez kézi gyártású termékről lévén szó, természetes. A termék varázsát ez az egyediség adja.
Mire kell különösen ügyelni a nádszövetek vagy bambusztekercsek hordozóanyagra történő ragasztásánál? Van valamilyen speciális ragasztó?
Hordozóanyagra ragasztás esetén használhatunk normál faipari ragasztókat (pl.: HENKEL, EMFI). Mivel ezek általában vízbázisú ragasztók, számolni kell azzal, hogy egy oldalon történő ragasztás esetén száradás után meggörbülhet a felületet. Ez keretbe helyezéssel, ellenhúzó alkalmazásával, falra ragasztással vagy poliuretán bázisú ragasztó használatával (PU FLEX 47) kivédhető.
Hogyan tudom az áttört (lyukacsos felületű) nádszöveteket keretbe feszíteni?
Keretbe feszítés előtt 15 percre vízbe kell meríteni. Lecsepegtetés után szorító lécekkel egyenletesen megfeszítve rögzítjük a keretbe. Száradás után tökéletesen kifeszül.
Hogyan tudom az áttört (lyukacsos felületű) nádszöveteket hordozóanyagra ragasztani?
Az áttört (lyukacsos felületű) szövetek (pl. Nr.701, Nr.06) ragasztásához HENKEL PONAL felületragasztót ajánlunk. Ez a ragasztó száradást követően transzparens lesz. Mivel ez vízbázisú ragasztó, azzal számolni kell, hogy egy oldalon történő ragasztás esetén száradás után meggörbülhet a felületet. Ez keretbe helyezéssel, ellenhúzó alkalmazásával illetve falra ragasztással kivédhető.
A fűszövet tapétákat mivel lehet felragasztani a falra?
Átlátszó vízbázisú nehéz tapétákhoz alkalmas ragasztót célszerű használni (pl: METYLAN SPECIAL) és minden esetben kövesse a ragasztó gyártójának utasításait. Vágja le a tapétát a fal hosszánál (magasságánál) min. 10 cm-rel hosszabbra. Kenje fel a ragasztót a hátoldalra és pihentesse kb. 5-8 percig, hogy a papír kezelhetővé, rugalmassá váljon. Kerülje, hogy a ragasztó felhordása, illetve a csíkok felhelyezése közben ragasztó kerüljön a tapéta látszódó oldalára. A csíkok széleit illessze egymás mellé, ne készítsen átfedést. Puhaszőrű kefével, a tapéta mintázatával párhuzamos mozdulatokkal (hogy a szálak ne törjenek el), simítsa a falra a csíkokat. A felesleges tapétát, alul és felül éles késsel vágja le. Ügyeljen rá, hogy a szerszám mindig kifogástalanul éles legyen. A bambusz anyagú tapétákat szálirányra merőlegesen (pl. tekercs szélesség csökkentése) ollóval lehet vágni. 2-3 csík felhelyezése után mindig ellenőrizze az eredményt, hogy megbizonyosodjon, nincs e valamilyen kivitelezési hiba a felületen.
Lehet-e színeltérés a fűszövet tapéták színe között, azonos típuson belül?
Igen, a felhasznált alapanyagok és a gyártási eljárás miatt előfordulhatnak eltérések mind mintázatban, mind árnyalatban a termékminta és a kiszállításra kerülő anyag között és a felragasztást követően a szélek illesztései mindenképpen látszódni fognak. A fűszövet tapéták természetes alapanyagú falburkolatok. A gyártás kézművesipari módszerekkel és speciális egyedi festési eljárással, a színek széles palettájának felhasználásával történik. A gyártási eljárásból és a felhasznált természetes alapanyagokból adódóan lehetnek szabálytalanságok mind a szövésben, mind a színezésben.
A bambusztekercsek/nádszövetek mennyire vízállóak? Nedves, párás helyiségbe beépíthető pl. fürdőszobába?
Igen. Megfelelő felületkezelés (bel- és kültérre való vízálló olaj bambuszra) után nedves, párás helyiségekbe is beépíthető. Fontos szem előtt tartani, hogy a tekercseket csak fedett helyre célszerű helyezni, ahol eső, locsolóvíz a bambuszfelületet nem áztatja, víz a lamellák végét nem éri (ott a kapillárisokon bejutva megduzzasztja a széleket).
A nádszöveteknél mindegy, hogy melyik oldalt használom a színének?
Nem. Az anyag szövéséből adódóan az egyik oldal a színoldal, a másik a hátoldal.Bemutatott mintákon mindig a színoldal látszik.
Hogyan és mivel tudom vágni a nádszöveteket?
A nádszövetek vágásához bármilyen erősebb olló/metszőolló alkalmas.
Hogyan és mivel tudom vágni a bambusztekercseket hosszában?
A bambusztekercsek vágásához bármilyen faipari gép alkalmas.
Hogyan és mivel tudom vágni a cérnával fűzött bambusztekercseket (BC típusok) keresztben?
A tekercset alkotó bambuszlamellákat cérnák tartják össze, ezért mielőtt elvágnánk azokat, a vágás helyén papírragasztó-szalaggal leragasztjuk teljes szélességében a felületet. A vágást a ragasztószalag közepén végezzük el, így a ragasztószalag megakadályozza a bambuszlamellák lefejtődését a vágott darabokról.
Már meglévő bútorajtóra szeretnék nádszövetet vagy bambusztekercset felragasztani. Megoldható ez? Ha igen, hogyan?
Igen, de csak abban az esetben ajánlott, ha a bútorajtó keretprofillal rendelkezik. A régi betét helyére az új nád vagy bambusz a megfelelő ragasztástechnikai eljárással beilleszthető. Ha az ajtó nem keretes, és így kerül a nád vagy bambusz az ajtóra számolni kell azzal, hogy a felragasztott anyag éle nincs eldolgozva, ez esztétikailag és tartósságát tekintve sem előnyös megoldás.
A nádszöveteket lehet felületkezelni/színezni? Ha igen, hogyan?
A Nr.701 nádlevél szövetet nem szükséges, de lehet felületkezelni, felülete lakkos tapintású. Színük a világos sárgától a zöldes sárgáig terjedhet. Nedves ruhával portalanítható. A nádszár szövetek (pl. Nr.03, Nr.17, Nr.18) pácolhatók, lakkozhatók, viaszolhatók. Színük a fehértől a tojáshéj színig változhat. Felületkezelés nélkül napfény hatására sötétedik és mattul a felület.Mivel a nádszár szövetek máshogy veszik fel a színező pigmenteket, mint a fafelületek, mindig próbafestést kell készíteni. Pácolás, színezés előtt PU töltő alapozó használatát javasoljuk. A felületkezelés nélküli felület hamarabb piszkolódik és nehezebben takarítható. Felületkezelés után a hétköznapok során alkalmazott háztartási bútortisztító szerekkel, vagy nedves ruhával takarítható.
A bambusztekercseket lehet felületkezelni/színezni? Ha igen, hogyan?
A felületkezelés nélkül árusított bambusz tekercsek pácolhatók, lakkozhatók, viaszolhatók. Mivel a bambusz máshogy veszi fel a színező pigmenteket, mint a fafelületek, mindig próbafestést kell készíteni. Pácolás, színezés előtt PU töltő alapozó használatát javasoljuk.
Mi készülhet a nádszövetekből, bambusztekercsekből?
A bútor- és asztalosipar minden termékébe beépíthető, ha egyedi és különleges megoldásokat szeretnénk lakásunkban, irodánkban kialakítani. Ezek lehetnek: bútorajtóbetétek, toló- és térelválasztó bútorok, falburkolatok. A kreatív kézművesek számára is rendkívül széles lehet ezen termékek felhasználása: kisebb-nagyobb használati tárgyak borítása (pl. díszdobozok), faldekorációk, különböző díszítések, dekorációk, tányéralátétek, lámpaernyők készítése stb.
Mi a nádszövetek, bambusztekercsek anyagvastagsága?
A nádszövetek, bambusztekercsek vastagsága anyagtípustól függ: a bambusztekercseek vastagsága kb.1,5-2 cm, a nádszöveteké kb. 1-1,5-2 cm.