Van megoldás a fal penészesedése esetében

A fal penészesedése sokaknak okoz problémát, legyen a ház vagy lakás akár új, akár régi, családi ház vagy panel. Az sem gátolja meg a penész kialakulását, ha szigetelt a fal, ha korszerűek a nyílászárók. De mivel az egészségünkre veszélyes lehet, megoldást kell találni rá.

Mitől alakul ki a penész?

A levegő mindig tartalmaz valamennyi vízgőzt. A lakásokban az életvitelnek köszönhetően az ott lakók állandóan párát fejlesztenek, például főznek, tisztálkodnak, lélegeznek, növényeik vannak. Így a fűtött épületben a levegő rendszerint több nedvességet tartalmaz, mint a külső levegő.

Helyes hőszigetelési rétegrend felépítésekor a hőszigetelő réteget mindig az épületszerkezet külső oldalán helyezik el, így ugyanis a falszerkezetben a hőmérsékletet magasan tartva, a vízgőz nem fog lecsapódni a belső felületén. Az épületekben a lecsapódás – amely a légkörben levő vízgőz látható megnyilvánulása – akkor tapasztalható, amikor a külső léghőmérséklet jelentősen lehűl. A meleg levegő ugyanis több vízgőzt képes magában tartani, mint a hideg, és ha a meleg levegő hidegebb levegővel vagy hideg felülettel (pl. lehűlt fallal, vagy ablaküveggel) érintkezik, akkor lehűl. Ennek következtében, ha eredetileg nagy volt a nedvességtartalma, akkor már nem tudja tovább tartani az eddig hordozott összes vízgőzt, annak egy része kiválik belőle, lecsapódik. így a belső felületen először megjelenik a nedvesség, majd a penész. A penészfoltok megjelenése akkor valószínű, ha a relatív páratartalom gyakran és hosszú ideig meghaladja a 80 százalékot.

Hogy kerül ide a Locatelli perforált lemez?

A penész elleni védekezés lehetőségeiről, illetve a kialakulásának megelőzéséről hosszan lehetne írni, ezért most csak címszavakban:

  • megfelelően méretezett homlokzati hőszigetelés kialakítása
  • utólagos belső hőszigetelés
  • utólagos belső hőszigetelő festék felhordása
  • levegő páratartalmának csökkentése
    • rendszeres szellőztetés
    • központi szellőztető rendszer kiépítése
    • lokális szellőztetők beépítése

Arra itt most nem térünk ki, hogy műszakilag a felsoroltak mindegyike megfelelő-e, illetve hogy a kialakításuk költsége mekkora, hiszen ezekkel kapcsolatban számos szakmai fórumon, felületen tájékozódni lehet.

Mint bizonyára megfigyelték a penész elsősorban sarkokban, és bútorok háta mögött jelenik meg. Ennek oka, hogy ezekről a helyekről nem mondható el, hogy száraz, megfelelő hőmérsékletű és jól szellőztetett felületek lennének. A Locatelli perforált lemezek alkalmazása a bútorok hátlapja helyett, egyike lehet azoknak a praktikáknak, amelyek segítenek megakadályozni a bútor háta mögött kialakuló penészesedést.
Mi a lányunk szobájában szembesültünk a problémával. A könyves szekrényt elhúzva az krémsárga falszín helyett masszív fekete és zöld színek tárultak a szemünk elé.

Bútorhátlap Locatelli perforált farost lemez Losanga minta
Bútorhátlap Locatelli perforált farost lemezből / Losanga minta

A megoldást az jelentette, hogy a fal letakarítása, penésztelenítése után, az egyébként lábak nélkül forgalmazott, földön álló szekrény alá 10 cm-es lábakat szereltünk. A hátfalat leszereltük, majd méretre gyártott Locatelli perforált lemezt építettünk be hátfalként. A bútor újbóli összeszerelése után ügyeltünk arra, hogy a szekrény ne legyen teljesen a falra tolva (szükség esetén itt távtartóval falhoz is rögzíthetjük a bútort a biztonság érdekében). A lábakra szereléssel, a Locatelli perforált lemez hátfallal és a csekély távolsággal a faltól (pl. 2-5 cm) elértük azt, hogy megfelelő hőmérsékletű és jobban szellőztetett felület legyen a szekrény háta mögötti falszakasz is. Az azóta eltelt 2 év alatt a penész nem tért vissza, ellentétben a szoba szekrény nélküli sarkával. Ide még valamit ki kell találnunk.

És még egy – inkább már csak lakberendezési – ötlet:

A perforált farost lemez hátfal még arra is alkalmas – függetlenül attól, hogy penészes-e a fal, vagy sem -, hogy a szekrény mögé LED szalagot helyezve energiatakarékos hangulatvilágítást kapjunk.

Perforált farost lemezeinket megtalálja webáruházunkban!