Egészségtudatosság a tapétázásban?

Az egészségtudatosság egyre nagyobb trend a táplálkozásban. De miért ne lehetne az a lakásdekorálásban is? Ahogy az sem mindegy, mit eszünk meg, nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy mi vesz körbe minket otthonunkban, munkahelyünkön. Éljenek a természetes anyagok! 

 

Amit a bambusz és fűszövet tapétákról tudni érdemes

A fűszövet és bambusz tapéták természetes alapanyagú falburkolatok.

A gyártás kézművesipari módszerekkel és speciális egyedi festési eljárással, a színek széles palettájának felhasználásával történik. A gyártási eljárásból és a felhasznált természetes alapanyagokból adódóan lehetnek szabálytalanságok mind a szövésben, mind a színezésben.

Ez a tisztán természetes végeredmény nem utánozható hagyományos nagyipari módszerekkel gyártott tapétákkal, ezért a gyártásból származó szabálytalanságokat nem hibaként kell értelmezni, hanem úgy, hogy ezek adják a termék varázsát, eredetiségét, egyediségét. Kiválóan alkalmasak helyiségek egyes falfelületeinek tervszerű kiemelésére, „felöltöztetésére” is.

GPW-NYBD-104 tapéta
GPW-NYBD-104 tapéta
Farostlemezre ragasztott (és préselt) GPW-NYBD-104 tapéta
Farostlemezre ragasztott (és préselt)
GPW-NYBD-104 tapéta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fal előkészítése…

A felületnek tisztának, száraznak egyenletes színűnek és simának kell lennie. Tapétázás előtt praktikus enyhén átcsiszolni a falfelületet és amennyiben szükséges zsírtalanítani.

Ragasztó…

Átlátszó vízbázisú, nehéz tapétákhoz ajánlott ragasztót célszerű használni (pl: METYLAN SPECIAL). Minden esetben kövesse a ragasztó gyártójának utasításait.

Felragasztás…

Vágja le a tapétát a fal hosszánál (magasságánál) min. 10 cm-rel hosszabbra. Kenje fel a ragasztót a hátoldalra és pihentesse kb. 5-8 percig, hogy a papír kezelhetővé, rugalmassá váljon. Kerülje, hogy a ragasztó felhordása, illetve a csíkok felhelyezése közben ragasztó kerüljön a tapéta látszódó oldalára. A csíkok széleit illessze egymás mellé, ne készítsen átfedést. Puhaszőrű kefével, a tapéta mintázatával párhuzamos mozdulatokkal (hogy a szálak ne törjenek el), simítsa a falra a csíkokat. A felesleges tapétát, alul és felül éles késsel vágja le. Ügyeljen rá, hogy a szerszám mindig kifogástalanul éles legyen. A bambusz anyagú tapétákat szálirányra merőlegesen (pl. tekercs szélesség csökkentése) ollóval lehet vágni.

2-3 csík felhelyezése után mindig ellenőrizze az eredményt, hogy megbizonyosodjon, nincs e valamilyen kivitelezési hiba a felületen.

 

Falra ragasztott bambusztapéta
Falra ragasztott bambusztapéta


Amennyiben nem falra, hanem valamilyen hordozóanyagra pl. bútorlapra, farostlemezre szeretné felragasztani a tapétát (tolóajtó betét, fali panel, stb.), úgy az alábbiakat javasoljuk: n
agyobb igénybevételnek kitett helyeken – mint amilyen az előszobafal, falvédő – a legtöbb fűszövet tapéta felragasztás után lakkozható is. Felmerülő kérdéseivel bátran forduljon munkatársainkhoz!

  • két oldalra történő ragasztás esetén lehet normál faipari ragasztót (vízbázisú) használni,
  • csak egy oldalra ragasztás esetén azonban vékonyra hengerelt oldószermentes ragasztót (pl. parkettaragasztót) érdemes alkalmazni a meggörbülés elkerülése érdekében.

Ajánljuk figyelmébe bérragasztás szolgáltatásunkat. Vállaljuk bambusz- és fűszövet tapétáink 2750 x 900 mm és 1380 x 900 mm méretben, 3 és 6 mm vastag farostlemezre, vagy 8 mm vastag bútorlapra hőpréssel történő ragasztását. Kérje árajánlatunkat!

Takarítás…

A természetes fűszövet és bambusz tapétákról porszívóval, vagy puhaszőrű kefével távolítható el a por. A vízzel való érintkezést kerülni kell!