Mire és hogyan használhatók a bambusz tekercsek?

Potenciális vásárlóinkban gyakran megfogalmazódik a kérdés, hogy szép a termék, tetszik, de hogyan fogom tudni megvalósítani az elképzeléseimet, elég ügyes vagyok-e ahhoz, hogy házilag elkészítsem belőle, amit szeretnék.

Az alábbiakban arról lesz szó, milyen típusú bambusz tekercseket forgalmazunk, és azokat hogyan lehet megmunkálni, ragasztani, színezni.

A bambusz tekercseknek két típusát különböztetjük meg:

1. Textil hordozóanyagra felragasztott bambusz lamellákból álló tekercsek
Ezeknek csak az egyik oldala használható, ezért elsősorban falburkolat, toló- és nyílóajtó betétek valamint kis forgalmú terek padlóburkolataként kerülhetnek felhasználásra.

Bambusz tekercs falburkolatként

2. Cérnaszálakkal egymás mellé sorolt bambusz pálcákból álló tekercsek

Mindkét oldaluk felhasználható, ezért árnyékolók, térelválasztók és paravánok gyártásához is alkalmasak.

Bambusz tekercs tolóajtó betétként

 

Egy tekercsen belül – az azonos színek között – jelentős színeltérés nem lehetséges, de tekercsenként változhat az árnyalat. Ennek oka lehet a nem azonos kitermelési hely, valamint a különböző időjárási körülmények (eső illetve napsütés mennyisége), illetve a gyártás során a színezési eljárásban jelen lévő emberi tényező. Mivel mindegyik termék jelentős részben kézi gyártású, a tökéletes felület egyik terméknél sem garantálható. Ezeknek a termékeknek a varázsát ez a fajta egyediség jellemzi.

Hordozóanyagra ragasztás esetén használhatunk normál faipari ragasztókat (pl. HENKEL, EMFI). Mivel ezek vízbázisú ragasztók, számolni kell azzal, hogy egy oldalon történő ragasztás esetén száradás után meggörbülhet a felület. Ez keretbe helyezéssel, ellenhúzó alkalmazásával, falra ragasztással vagy poliuretán bázisú parkettaragasztó használatával kivédhető. Ez utóbbi használata esetén nagyon fontos, hogy a ragasztót egyenletesen, lehetőleg 1-3 mm-es fogas lehúzóval kenjük fel a felületre. Ha kevesebbet használunk, a bambusz tekercs nem ragad meg mindenhol, ha pedig többet, akkor a ragasztó kijöhet a tekercset alkotó lamellák, pálcák között. Egyenletes, sík felület eléréséhez a ragasztó száradásáig jelentősen le kell súlyozni a felületet.

felületkezelés nélkül árusított bambusz tekercsek pácolhatók, lakkozhatók, viaszolhatók. Felületkezelés nélkül, napfény hatására sötétedik és mattul a felület, emellett hamarabb piszkolódik és nehezebben takarítható. Felületkezelés után a hétköznapok során alkalmazott háztartási bútortisztító szerekkel vagy nedves ruhával takarítható.

lakkozottan árusított bambusz tekercsek szeszes páccal színezhetők. Mivel a bambusz máshogy veszi fel a színező pigmenteket mint a fafelületek, mindig próbafestést kell készíteni. Pácolás, színezés előtt PU töltő alapozó használatával egyenletesebb szín érhető el.

Látogasson el webáruházunkba, ahol széles választékot talál természetes anyagokból készült tapétákból, tekercsekből.